Cd Reinier Korver met muziek van Knecht.

Een aantal weken geleden heeft Reinier Korver een cd op de markt gezet met orgelmuziek van Justin Heinrich Knecht (1752-1817), opgenomen in de Reichsabteikirche St Peter und Paul in Weissenau.

De opname is verzorgd door STH Quality Classics, ook het booklet is duidelijk van het formaat “Quality”, met goede toelichtingen in 3 talen en mooie foto’s. Het hele product valt in alles in de categorie “Quality” en is daarom ook zo’n 5 euro duurder dan een andere cd van STH. Kwaliteit kost gewoon geld!

Nu zijn er altijd muziekliefhebbers die alles afmeten tegen de hoogste berg (bijvoorbeeld Bach) en de diepste zee (bijvoorbeeld Franck). Ze eten het liefst elke dag biefstuk en de rest van de menukaart mag de groene container in, de hoogste berg willen we heen en de rest opruimen als puin, een leven in superlatieven! Kom je vervolgens met een nieuwe opname van Bach of Franck aan, dan blijken we al 7 complete uitvoeringen in de kast te hebben. Gemengde programma’s met altijd weer die “favorieten” door elkaar heen in concert of op cd is behoorlijk voorspelbaar, ook daarmee staat de kast vol. Wie het snelst en meest agressief kan spelen weten we ondertussen ook wel. Het experimentele blijkt vaak een één-dags-vlieg en voor een zeer klein publiek bedoeld. Meer de “kick” van het moment die als “act” ervaren wordt. Volgens mij hebben we uit verveling alles al getranscribeerd, m.u.v. de integrale Mattheus-passion op orgel. Met het improviseren zijn we ondertussen ook al ver over de top heen, verstandige organisten hebben er toch maar eens een punt achter gezet. De eindeloze stroom met koraalbewerkingen en koraalboeken kunnen we toch decennia lang niet meer origineel noemen, maar is alleen een goede bron van inkomsten blijkbaar.

Er is dus veel meer orgelmuziek te ontdekken dan we (willen) weten, het is maar net hoe zelfingenomen en actief we zijn. Die vondsten willen “delen” met anderen in concert of opname. Reinier is in ieder geval zeer goed geslaagd in zijn missie! Als je wilt weten hoe mooi je kunt spelen op en met een orgel, is deze cd een mooi voorbeeld daarvan. Muziek krijgt de tijd, géén ram-en-stampwerk, géén continu dreunende plenums/tutti’s. Reinier heeft een oor voor melodie, en houdt van een mooi toucher, is gek van mooie registraties. Gewoon op z’n tijd eens even genieten van een “minder hoge berg” qua componist, een berg overigens waar menigeen nog niet eens een “heuveltje” bij is. Menig concert zou er wat “luchtiger” van worden als dit soort muziek tussen wat “zwaardere” composities zou staan. Het is net als bij Mozart, maak van die “schijnbaar” makkelijke noten maar “muziek”. Reinier weet hoe je dat moet doen in ieder geval!